Ślimaki z sałatą na chrupkiej bułce
...
Składniki
500 gram pieczarek,
500 gram czerwonej cebuli
100 gram ugotowanych ślimaków
2 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
pół cytryny
1 łyżka miodu
oliwa,
Przygotowanie Dania
Posiekana w kostkę cebulkę karmelizujemy na patelni najlepiej z klarowanym masłem posypując brązowym cukrem
dodajemy pokrojoną w kostkę pieczarkę i podsmażamy, solimy, pieprzymy
dodajemy ślimaki z sosem ze słoika. Razem kilka minut podgrzewamy i na końcu dodajemy 2 łyżki sosu octu balsamicznego
Sos winegret:
Ząbki czosnku wyciskamy, mieszamy z solą i pieprzem, dodajemy wyciśniętą cytrynę, miód, na końcu dodajemy oliwę- sos posłuży nam do polania mieszanki sałat.
Bułki podłużne bądź ciabaty kroimy wzdłuż i tostujemy
Na jedna stronę bułeczki nakładamy farsz a na drugą sałatę i polewamy sosem vinegret.
Łączymy obydwie części.