O nas

Ślimaki Zdrowo Zakręcone

Na naszej stronie znajdziesz  informacje, które kręcić się będą wokół wyjątkowych zwierząt – ślimaków.

Poszukując nowych smaków i korzystając z dobrodziejstw natury a zarazem ciesząc się, że żyjemy w czasach, w których na wyciągnięcie ręki mamy dostęp do bogactwa kuchni świata, odkryliśmy coś naprawdę unikalnego…. potrawy ze ślimaków. Czerpiąc przyjemność ze spożywania produktów lokalnych i świeżych, udało się nam, dość przypadkowo, odtworzyć dawną recepturę na danie ze ślimaka. Potrawę zaskakującą w doznania.…

Nasza, już teraz ulubiona potrawa ze ślimaków, potocznie zwana „ślimaki po burgundzku” okazała siępyszna, wykwintna, regionalna i co zaskakujące – tradycyjnie polska!   Na poparcie naszych słów zapraszamy do lektury pierwszej książki kucharskiej z 1682 roku, Compendium Ferculorum autorstwa Stanisława Czernieckiego, która zawiera aż pięć przepisów na potrawy ze ślimaków!

W średniowiecznej Polsce ślimaki były szczególnie cenione jako produkt żywnościowy, zwłaszcza w okresie postu. Hodowlą  ślimaka zajmowali się wówczas mnisi na przyklasztornych polach, a dania ze ślimaków stanowiły doskonałe źródło białka.

Na przestrzeni ostatnich stuleci ślimaki często gościły na stołach naszych przodków, być może ze względu na dostępność tych zwierząt w przyrodzie.  Dania ze ślimaków cieszyły się dużą popularnością w  dwudziestoleciu międzywojennym i dopiero po wojnie władza ludowa stanęła na stanowisku, że ślimaki to burżuazyjne danie i polskiemu socjalistycznemu robotnikowi nie wypada jeść tak wykwintnej potrawy….

Podążając dalej śladem ślimaka odwiedzaliśmy miejsca w Europie, w których serwowano ślimaki… i tak na przykład w miejscowości Riogordo w Andaluzji, podczas organizowanego tam Święta Ślimaka, jedliśmy ślimaki ugotowane w sosie własnym. Hiszpanie zajadają się ślimakami, siedząc  wokół wspólnego talerza, wysysają je w całości z muszelki. Słyszeliśmy, że zupa ugotowana na wywarze ze ślimaka działa zbawiennie na układ odpornościowy!

We Francji w legendarnej restauracji L’Escargot Montorgueil, która to od 1832 roku serwuje ślimaki, raczyliśmy się nimi w sosie truflowym.  Natomiast recepturę na pyszne ślimaki z karmelizowaną cebulką, świeżymi ziołami i winegret podawaną na chrupkiej ciabacie zaczerpnęliśmy z przepisu polskiego kucharza. Sami serwujemy też jedną z najdroższych potraw świata: kawior ze ślimaka – podajemy go na małży św. Jakuba, skrapiamy limonką i pieprzem z Espelette….uzależnia… Jednak naszym popisowym daniem jest ślimak po burgundzku z masełkiem, oregano, świeżą polską natką, czosnkiem i solą himalajską.

Ekskluzywność potrawy ślimaków po burgundzku wynika między innymi z faktu, że tradycyjne przygotowanie kilograma ślimaków po burgundzku wymaga aż pięciu godzin pracy.

Warto też wspomnieć, że ślimaki uznawane były przez starożytnych Rzymian jako doskonały przysmak, doceniano również ich wartości lecznicze i przede wszystkim stosowano ślimaki jako afrodyzjak!