O nas

O nas

Na początku była hodowla

  • Jajeczka ślimaków zbiera się ręcznie i tylko raz w sezonie
  • Ślimaki większość życia korzystają z łąki i wolnego wybiegu
  • Dorastają dopiero po 7 miesiącach
  • Ich wzrostu nie da się przyspieszyć
  • Ślimaki są hermafrodytami
  • Hodowla ślimaków jest bardzo pracochłonna i uczy ogromnego szacunku do przyrody.
Od 2015 roku

Pod szyldem Ślimaki Zdrowo Zakręcone zaczęliśmy produkować ślimaki po burgundzku.

Najszlachetniejsza część mięsa ślimaka jest gotowana prawie 3 godziny w wywarze warzywnym, doprawiana winem, ponownie nadziewana do oczyszczonych muszli i zamykana farszem z masła, czosnku, świeżych ziół i przypraw.

Paryż L’escargot Montorgueil

...

Podróże śladami ślimaka

Inspiracji do potraw szukaliśmy poza Polską i tak np.:

  • W Hiszpanii co roku organizowane są Dni Ślimaka w miejscowości Lleida tysiące ludzi gromadzi się by wspólnie świętować i jeść ślimaki. Podobnie w Riogordo w Andaluzji
  • W Grecji na targu można kupić żywe ślimaki w kilku gatunkach.
  • W Belgii ślimaki morskie sprzedawane są na ulicy jako przekąski.
  • W Paryżu w L’escargot Montorgueil – w najstarszej restauracji serwującej ślimaki można skosztować ślimaki z truflami

Gotowane ślimaki na targu w Marakeszu, Maroko

Żywe ślimaki na targu w Atenach, Grecja

Festiwal Ślimaka w Lleida, Hiszpania

...

Chcąc ośmielić Polaków do jedzenia ślimaków…

W ciagu ostatnich lat wzięliśmy udział w ponad 300 imprezach m.in. na Targach Śniadaniowych, Slow Markecie, Wiankach nad Wisłą, Teatr 6.piętro, w Fortecy Kręglickich. Nasze ślimaki serwowaliśmy dla 2 tys. osób podczas gali French Touch w Teatrze Wielkim po występie Kabaretu Moulin Rouge.

W 2020 roku otrzymaliśmy nagrodę w kategorii Żywność w plebiscycie Influencer 2020

Naszą pasją, ciekawostkami z życia ślimaków oraz wspólnym gotowaniem mieliśmy przyjemność dzielić się z dziećmi z Domu Dziecka w Pęcherach

Przez wiele miesięcy dopracowywałam przepis na ślimaki po burgundzku, na
studia podypolomowe na wydziale Rolnictwa SGGW poszłam aby więcej dowiedzieć się o helikulturze ale to przede wszystkim samokształcenie nauczyło mnie jak trafić w gusta klientów, ogromnego szacunku dla przyrody i tego, że najważniejsi są dobrzy partnerzy oraz zespół, na których można polegać. Dziękuję☺

Search

We offer something different to local and foreign patrons and ensure you enjoy a memorable food experience every time.