Ślimaki po burgundzku

...

Ślimaki po burgundzku

...

...

Składniki

100 g ślimaków
pęczek natki pietruszki
150 g masła 82%
szalotka
2-3 ząbki czosnku
sól (płaska łyżeczka)
pieprz

Przygotowanie Dania

Wystawiamy masło z lodówki i czekamy aż zmięknie. Wyciskamy czosnek i ucieramy go z solą. Drobno siekamy szalotkę i mieszamy ją z resztą składników.
Ślimaki odsączamy. Jeśli mamy puste oczyszczone muszle możemy wyparzyć je dla dodatkowej sterylizaji w piekarniku przez 15 minut w 160 st. C. Następnie do muszli wkładamy ślimaki i zamykamy/ faszerujemy skorupkę masłem z ziołami.
W przypadku gdy zamiast muszli mamy np. ceramiczne naczynko z zagłębieniami możemy na dno umieścić ślimaki i zakryć je masłem. Świeżo przygotowane danie zapiekamy przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku 160st.C do momentu roztopienia się masła.
Serwować z bagietką lub stosowanym pieczywem.

Search

We offer something different to local and foreign patrons and ensure you enjoy a memorable food experience every time.