Ślimaki w tempurze z piwem
...
Ślimaki w tempurze z piwem
...
Składniki
200gr ślimaków
1 jajko
1 szklanka lodowatej wody
pół szklanki zimnego piwa
1,5 szklanki mąki do tempury (lub ¾ szklanki mąki pszennej i ¾ szklanki mąki kukurydzianej, lub 1,5 szklanki mąki tortowej)
Miód i musztarda – zmieszane ze sobą pół na pół lub według uznania.
Przygotowanie Dania
Zaczynamy od odsączenia ślimaków i osuszenia np. na ręczniku papierowym.
Następnie przygotowujemy ciasto do tempury: roztrzepujemy jajko, dolewamy bardzo zimną wodę, piwo, mieszamy, następnie dosypujemy powoli mąkę mieszając. Nie przejmujmy się grudkami, jeśli powstaną. Na czas kiedy będziemy przygotowywali sos, ciasto możemy wstawić do lodówki lub wrzucić do niego dwie kostki lodu.
Rozgrzewamy olej we frytkownicy lub w garnku do 170 stopni. Aby upewnić się czy olej jest wystarczająco rozgrzany możemy wrzucić kropelkę ciasta, jeśli opadnie na dno oznacza to, że olej nie jest gotowy.
Ślimaki pojedynczo obtaczamy w cieście i ostrożnie wkładamy do oleju. Smażymy do momentu zarumienienia ciasta. Następnie wyjmujemy na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz.Ślimaki w temperze najlepiej smakują przygotowane na świeżo.Można również zrezygnować z dodawania piwa – wtedy ilość mąki zmniejszamy do 1 szklanki