Ślimaki z pieczarkami w cieście francuskim (rogaliki)

...

Ślimaki z pieczarkami w cieście francuskim (rogaliki)

...

...

Składniki

200g ślimaków
Ciasto francuskie (dla ułatwienia możemy kupić gotowe ciasto francuskie już rozwałkowane, w sklepach znajdziemy je w lodówkach) lub polecamy przepis na ciasto francuskie babci Misi (przepis poniżej)
500 g pieczarek
2-3 czerwone cebule
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki klarowanego masła
Sól
Pieprz młotkowany- doda wyrazistości, może być też zwykły.
Jajko – do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Przygotowanie Dania

Farsz: Kroimy ślimaki i oczyszczone pieczarki w drobną kosteczkę (możemy również przemielić w maszynce przez grube oczka)

Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy cebulkę i posypujemy ją cukrem , chwilę mieszamy , następnie wyciskamy czosnek oraz stopniowo dokładamy pieczarek, mieszamy, solimy, pieprzymy. Na końcu dodajemy ślimaki oraz ocet balsamiczny, chwilę mieszamy na ogniu i odstawiamy farsz do ostygnięcia.

Ciasto francuskie (jeśli kupiliśmy gotowe):

Kroimy na kwadraty, w jeden róg kwadratu nakładamy farsz ze ślimakami i zawijamy po skosie. Zaginamy w formie rogalika. Posmarowane roztrzepanym jajkiem rogaliki układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika na 15-18 minut.Ciastko z farszem możemy formować w dowolny sposób. Możemy zawinąć w rulonik bądź połączyć rogi kwadracików u góry- ten sposób pozwoli nam zwiększyć proporcje farszu względem zjadanego ciasta.

Search

We offer something different to local and foreign patrons and ensure you enjoy a memorable food experience every time.