Ślimaki z prawdziwkami w cieście półfrancuskim - przepis Babci Misi
...
Ślimaki z prawdziwkami w cieście półfrancuskim - przepis Babci Misi
...

Farsz z grzybów składniki:
100 g ugotowanych ślimaków
100 g suszonych grzybów (prawdziwki)
150 g cebuli
4 łyżki oliwy
1,5 łyżki tartej bułki
2 jaja ugotowane na twardo
2 surowe żółtka
Sól
Pieprz
Grzyby umyć, zalać chłodną przegotowaną wodą, pozostawić na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzić, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, osolić, wsypać na patelnie, ogrzewać na małym ogniu, mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszcz (oliwę) lekko zarumienić. Do zrumienionej cebuli dodać grzyby, wymieszać, chwilą poddusić, podlać lekko wywarem z grzybów. Dodać tartą bułkę, dusić kilka minut, odstawić, wymieszać surowym żółtkiem, dodać roztarte widelcem jaja ugotowane na twardo, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
250 g mąki luksusowej
225 g masła
1 jajko
2 surowe żółtka
100 g śmietany (5 łyżek)
Odrobina soli
Przygotowanie Dania
Zarobić ciasto z podanych składników. Ciasto zgnieść w kulkę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Pokroić w kwadraty. Nałożyć farsz grzybowy na jednym końcu i zawijać rogaliki po przekątnej.
Tak przygotowane ślimaki świetnie komponują się z czystym barszczem czerwonym