Tarta ze ślimakami i szpinakiem lub jarmużem

...

Tarta ze ślimakami i szpinakiem lub jarmużem

...

ciasto na tartę

Składniki

250 g mąki
150 g masła
1 łyżeczka soli
Jajko

100 g ślimaków lub więcej jeśli lubimy
szpinak liściasty (może być mrożony) lub jarmuż
200 ml śmietany 30%
ser typu Feta
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
łyżka soku cytryny
świeży pomidor lub suszony w toskańskim słońcu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Przygotowanie Tarty

Mieszamy mąkę z masłem i jajkiem, przed uformowaniem kuli dolewamy łyżkę wody. Kulę dzielimy na dwie, jedną większą i wstawiamy do lodówki na 0,5 godz. Następnie rozwałkowujemy większą kulę, zwijamy na wałek i rozwijamy w tortownicy na papierze do pieczenia. Obciążamy grochem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st.C na 15 minut, następnie zdejmujemy groch, dziurkujemy widelcem ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Szpinak smażymy na patelni z wyciśniętym czosnkiem, cytryną i startą gałką muszkatołową. Następnie na upieczone ciasto nakładamy ślimaki pokrywamy je szpinakiem. Nieco wcześniej mieszamy śmietanę z jajkami i zalewamy szpinak. Na końcu posypujemy pokruszony ser Feta. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 st. na 30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia na wierzch tarty rozkładamy pokrojone plasterki pomidora.

Search

We offer something different to local and foreign patrons and ensure you enjoy a memorable food experience every time.