Przepisy na dania ze ślimaków

Ślimaki Zdrowo Zakręcone
  • Homepage
  • Przepisy na dania ze ślimaków

Kilka słów o wartościach odżywczych ślimaków:

Spożywanie ślimaków zalecane jest przy diecie niskotłuszczowej. Mięso ślimaków charakteryzuje się wysoką zawartością białka (15-16%), przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu (1,2-2,4%). Wartość energetyczna 100g mięsa ślimaków wynosi 90 kcal (377kJ). Mięso ślimaka jest chude i zawiera sporo wapnia, potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i selenu. Zawiera witaminy A, E, B2, B6, B12 oraz kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i kwas linolenowy, który zapobiega starzeniu się skóry.

 

Ślimaki z sałatką na chrupkiej bułce.  

500 gram pieczarek,

500 gram czerwonej cebuli

100 gram ugotowanych ślimaków

2 łyżki ocetu balsamicznego

Składniki sosu winegret do sałaty:

2 ząbki czosnku

sól, pieprz,

pół cytryny

1 łyżka miodu

oliwa,

Posiekana w kostkę cebulkę karmelizujemy na patelni najlepiej z klarowanym masłem posypując brązowym cukrem dodajemy pokrojoną w kostkę pieczarkę i podsmażamy, solimy, pieprzymy dodajemy ślimaki z sosem ze słoika. Razem kilka minut podgrzewamy i na końcu dodajemy 2 łyżki sosu octu balsamicznego

Sos winegret:

Ząbki czosnku wyciskamy, mieszamy z solą i pieprzem, dodajemy wyciśniętą cytrynę, miód, na końcu dodajemy oliwę- sos posłuży nam do polania mieszanki sałat. Bułki podłużne  bądź ciabaty kroimy wzdłuż i tostujemy Na jedna stronę bułeczki nakładamy farsz a na drugą sałatę i polewamy sosem vinegret. Łączymy obydwie części.

 


Oryginalny przepis z pierwszej polskiej książki kucharskiej „Compedium Ferculorum” 1682r.

Ślimaki odwarzone siekane albo całkiem włóż w rynkę, daj pietruszki drobno krajanej, cebule pieczonej, rosołu, masła płokanego albo oliwy.  Warz to społem, daj octu, wina, pieprzu, cynamonu, rożenków drobnych, cukru, limonią siekaną. Przywarz, a nałożywszy w skorupki daj.

 


Przepis autorstwa Auguste Escoffier, „Przewodnik Kulinarny”:

Ślimaki Abbey

Proporcje na 100gr.

Zeszklić na maśle duża łyżkę drobno posiekanej cebuli. Dodać ugotowane, dobrze osuszone ślimaki i średnią łyżkę mąki, wymieszać. Dodać 200 ml świeżej, wrzącej śmietany i gotować na wolnym ogniu przed 12 do 15 minut. W ostatniej chwili uzupełnić 4 żóltkami rozprowadzonymi w śmietanie i w 50 g masła. Podawać w pucharkach.