Przepisy na dania ze ślimaków

Ślimaki Zdrowo Zakręcone
  • Homepage
  • Przepisy na dania ze ślimaków

Kilka słów o wartościach odżywczych ślimaków:

Spożywanie ślimaków zalecane jest przy diecie wysokobiałkowej i niskotłuszczowej. Zawartość białka w ślimakach to 15-16 % i tylko 1,2-2,4% tłuszczu. Wartość energetyczna 100g ślimaków wynosi 90 kcal (377kJ). Mięso ślimaka jest chude i zawiera sporo wapnia, potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i selenu. Zawiera witaminy A, E, B2, B6, B12 oraz kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i kwas linolenowy, który zapobiega starzeniu się skóry. Szczególnie polecanie jest dla sportowców, osób starszych. W publikacjach dr. Peter’a d’Adamo przeczytać możemy o zbawiennym wpływie diety ze ślimaka, która przeciwdziała m.in. nowotworom.

Przed przygotowaniem dania zwróćmy uwagę jakie mięso ze ślimaka kupujemy: blanszowane czy już ugotowane.

Jeśli zostało tylko zblanszowane daje nam to możliwość ugotowania na swój sposób pamiętając aby ugotować je jeszcze przez minimum 2.5 godziny. Polecamy gotowanie w wywarze warzywnym z zielem angielskim i liśćmi laurowymi bądź ziołami, które lubimy. Na koniec gotowania możemy dolać nieco białego wina. Jeśli kupiliśmy ślimaki już ugotowane, proces gotowania zapewnił producent i mięso ślimaka należy tylko podgrzać.

ŚLIMAKI NA BUŁCE Z SAŁATĄ Z SOSEM WINEGRET

TARTA ZE ŚLIMAKAMI I SZPINAKIEM LUB JARMUŻEM

ŚLIMAKI W TEMPURZE Z PIWEM

PASZTET ZE ŚLIMAKA

ŚLIMAKI Z PIECZARKAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM (rogaliki)

ŚLIMAKI Z PRAWDZIWKAMI W CIEŚCIE PÓŁFRANCUSKIM przepis Babci Misi

CARACOLES EN SALSA

MAKARON ZE ŚLIMAKAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I ŚMIETANĄ

ŚLIMAKI PO BURGUNDZKU

ŚLIMAKI SZYBKO I SMACZNIE

ŚLIMAKI ORYGINALNY PRZEPIS Z PIERWSZEJ POLSKIEJ KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ „COMPENDIUM FERCULORUM” 1682R.

PRZEPIS AUTORSTWA AUGUSTE ESCOFFIER „PRZEWODNIK KULINARNY”

 

Ciekawostki :

  • W pierwszej polskiej książce kucharskiej „Compendium Ferculorum” z 1682 rok, znajdziemy więcej przepisów na ślimaki niż na wieprzowinę.
  • Na dworze Króla Jana III Sobieskiego serwowano ślimaki podczas Bożego Narodzenia – na dowód powyższego zachowały się rachunki
  • Władza ludowa uznała, że klasie robotniczej nie wypada jeść burżuazyjnych dań, w związku z czym potrawy ze ślimaków zniknęły na wiele lat z polskiej kuchni a przecież znane były w niej od średniowiecza. Wówczas hodowlą ślimaka zajmowali się mnisi na przyklasztornych polach, a dania ze ślimaków stanowiły uzupełnienie diety postnej.
  • W latach PRL, przy placu Zbawiciela, serwowano ślimaki po polsku – po podgrzaniu i wylaniu zawartości muszelki na grzankę zamiast mięsa wypadał kawałek pieczarki
  • Już starożytni Rzymianie znali cudowne właściwości tych mięczaków, bowiem duża zawartość cynku w mięsie  ślimaków  pozytywnie wpływa na nasze libido i tu nie bez znaczenia może być również fakt, że gra wstępna tych mięczaków trwa 6 godzin.